2022. május 7-8.

Ünnepeljünk együtt!

Szinetár Miklós Óbuda díszpolgára

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által adományozott Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető címet, a Pro Óbuda Díjakat, a Hidegkuti Nándor-díjat Óbuda-Békásmegyer Sportjáért, valamint az Óbuda Sportolója Díjakat hagyományainkhoz híven Óbuda Napján, a rendezvénysorozatunkhoz kapcsolódó Szentlélek téri ünnepségen adta át dr. Kiss László polgármester.

„Az Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető címet és a Pro Óbuda Díjakat átadni kitüntetést jelent; egy közösségben lenni a díjazottakkal pedig nagy megtiszteltetés – mondta dr. Kiss László polgármester ünnepi beszédében. – Ahogyan Csáth Géza fogalmaz: „Bárhova indulsz is, amerre indultál, ott az legyen a törekvésed, hogy egész ember légy ott azon a helyen.” Mai kitüntetettjeink életüket szentelték e gondolatnak: hogy egész emberként – azaz minden tudásukkal és lehetőségükkel – álljanak ki az Óbudán élőkért. Köszönjük!”

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által adományozott rangos elismeréseinket hagyományosan Óbuda Napján, ünnepséggel egybekötve adjuk át minden évben. Az idei Óbuda Napjához kapcsolódó díjátadó alkalmakon – a mögöttünk álló két év kényszerűen szűkebb körben tartott díjátadó eseményei után – örömmel ünnepeltünk együtt a hozzánk csatlakozókkal, és gratuláltunk kitüntetettjeinknek.

Az Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető cím átadásával kezdtük a kerület legrangosabb díjainak átadását, miután meghallgattuk a Szentlélek téri nagyszínpadunkon fellépő Princess zenekar előadását.

Az Önkormányzat rendelete szerint Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető cím annak a személynek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott. A kitüntető címmel járó díszpolgári érem alkotója, Szabó Tamás ötvösművész, érmész.

Az idei év Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető cím kitüntetettje Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai-Mari díjas magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész.

Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója és a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese, amellett, hogy a kortárs magyar műveltség meghatározó alakja, alkotóként és a jövő művésznemzedékeinek mestereként, mindig is azt képviselte, hogy a helyi kultúra ápolása éppúgy szép felelősségünk.

Így Szinetár Miklósnak az országos projektjei mellett mindig van gondja arra, hogy Óbuda-Békásmegyer művészeti élete fővárosi és országos szinten is kiemelkedőt nyújtson az itt élőknek, és az idelátogatóknak egyaránt. Műfajok sokaságában otthonosan mozogva segített színvonalas művészeti élményekhez jutni itt, Óbudán is kerületünk közönségének.

Szinetár Miklós páratlan életútjából nehéz egyes elemeket kiemelnünk, hiszen többek között a Budapesti Operettszínház rendezőjeként, majd főrendezőjeként gazdagította a nagy hagyományokkal bíró magyar zenés színházi művészetet. Eközben csaknem ötven esztendőn át oktatta a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékeit, maradandó tudást átadva és felejthetetlenné téve számukra ezeket az éveket. Ahogyan a Magyar Televízió története szintén elképzelhetetlen lenne Szinetár Miklós munkássága nélkül, aki dolgozott itt művészeti vezető, művészeti igazgató, elnökhelyettese és főrendező pozíciókban. Valamint 2002-2005 között a Magyar Állami Operaház főigazgatójaként tovább öregbítette az intézmény nemzetközi hírnevét.

„Nagyon szeretem Óbudát, – mondta friss díszpolgárunk, Szinetár Miklós megköszönve a kitüntetést. – Feleségem, Hámori Ildikó az őslakos, de én is több mint negyven élek a kerületben, itt érezem otthon magam. És e díjjal kitüntetve még inkább otthon érezhetem magam Óbudán.”

A Pro Óbuda Díjat Önkormányzatunk annak a személynek adományozza, aki Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében elismerésre méltó, kiemelkedő tevékenységet végzett a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra bármely területén.

Az idei év Pro Óbuda Díj kitüntetettjeiként köszönhetjük meg munkájukat és gratulálhatunk Dr. Geöbel Ágnesnek, Vicze Miklósnénak ésBarabásné Murgács Kingának.

 

Dr. Geöbel Ágnes

Dr. Geöbel Ágnes 1971-től nyugdíjba vonulásáig dolgozott háziorvosként az Óbudai utca 6. szám alatti felnőtt háziorvosi rendelőben. A kiváló orvosként egész életét a kerületi lakosok gyógyításának szentelte. A III. kerületi polgárok generációit gyógyította a legmagasabb szintű szakmai hozzáértéssel, kiemelkedő emberséggel, elhivatottsággal és empátiával. Lelkiismeretes munkája, szakmai felkészültsége és megértő hozzáállása miatt betegei a mai napig nagy becsben tartják, tisztelik, szeretik. A doktornő kiváló gyógyító munkájáért 2019-ben Polgármesteri Dicséretben is részesült.

 

Vicze Miklósné

Vicze Miklósné Zsuzsa, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének III. kerületi titkára, több mint fél évszázada tagja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és négy évtizede a III. kerületi titkára. Előbb a Fényes Adolf Utcai Általános Iskola pedagógusaként, majd igazgatóhelyetteseként, később pedig a Pedagógiai Szolgáltató szaktanácsadójaként dolgozott. Szakszervezeti munkája során mindig a tagság érdekeit helyezi előtérbe, miközben az intézményekkel szintén jó kapcsolatokat épített ki. Az érdekérvényesítésben soha sem a konfliktusokat kereste, hanem a kompromisszumokra törekedett, és törekszik a mai napig is.

 

Barabásné Murgács Kinga

Barabásné Murgács Kinga korábbi óvodavezetőnk 43 esztendeje kezdte óvodapedagógusi pályáját a kerületben. Hamar bebizonyította, hogy nevelői tehetsége mellett kiváló vezetői készségei is vannak. Vezetői pozíciója mellett azonban sohasem távolodott el a mindennapi pedagógusi munkától, és ott is képviselte: amilyen sokszínű világ, olyan sokszínűnek kell lennie az óvodának. Így az általa irányított óvoda az első között volt a fővárosban, amely integrált intézményként működve sajátos nevelési igényű kisgyermekeket is fogadott. És szintén ő jegyzi az Óvodai ünnepek című könyvet, amelyben több évtizedes tapasztalatai alapján ötleteket, forgatókönyveket nyújt át, támogatva pedagógusokat, szülőket egyaránt.

 

Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért adományozható a kiemelkedő sporteredményt elősegítő kerületi sportegyesület vezetőjének, edzőjének, valamint a kerület sportéletéért, hírnevéért tevékenykedő szakembernek.

 

Az idei esztendőben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Hidegkuti Nándor-díjat Óbuda-Békásmegyer Sportjáért elismerést adományoz Sarlós Mártonnak.

Sarlós Mártonnak köszönhetjük, hogy a Vasas Óbuda csapata a magyar röplabdaélet meghatározó szereplője. Sarlós Márton 2017-ben vette át a klub menedzselését. Egy akkor krízishelyzetben lévő csapattal kezdett el dolgozni, mely azóta kiemelkedően teljesít a nemzetközi mezőnyben is. Sarlós Márton, a Vasas Röplabda Kft. ügyvezetője áldozatos munkájával, sport iránti elkötelezettségével jutatta csapatát többek között Magyar Bajnoki címhez és Magyar Kupa győzelemhez.

 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Óbuda sportmúltjához és sporthírnevéhez méltó sportteljesítmény elismeréseként Óbuda Sportolója Díjat alapított. A díj adományozható az olimpiai, valamint a paralimpiai programban szereplő sportágakban kiemelkedő sporteredményt elérő kerületi sportolóinknak.

 

Az idei esztendőben az Óbuda Sportolója díj női díjazottja Juhár Dalma röplabdázó.

Juhár Dalma a Vasas Óbuda saját nevelésű játékosaként, 2017 óta pedig a felnőtt együttesben bizonyíthat. 2021-ben bekerült az Európa-bajnokságra utazó szűk keretbe is, így tagja volt a nyolcaddöntőig jutó csapatnak. Majd a klub történetének első nemzetközi trófeáját ünnepelhette a Közép-európai Liga megnyerésekor. Alig néhány héttel később a Magyar Kupában is csúcsra ért Juhár Dalma és a Vasas, az óbudaiak történetének 14. MK-elsőségét szerezte meg az együttes. Juhár Dalma igazi példakép minden utánpótlás játékos számára.

 

Az idei évben az Óbuda Sportolója díj férfi díjazottja Pálvölgyi Patrik labdarúgó.

Pálvölgyi Patrik 2020. nyarán került az a III. Kerületi Torna és Vívó Egylet kötelékébe. Már az első idényében is a csapata meghatározó tagja volt, kiemelkedett játékintelligenciájával és győzni akarásával. Vezetésével tavaly nyáron az U15-ös csapat bajnoki címet nyert, és ezzel elnyerte a jogot, hogy a 2021-2022-es szezonban az országos U16 alapcsoportjában szerepeljen. Hatalmas szerepe volt abban, hogy veretlenül nyerte meg a csapat az alapcsoportot. A télen több akadémiai csapat is szerette volna leigazolni, de ő mindenképpen a klubnál kívánt a maradni. Márciustól heti rendszerességgel a felnőtt csapat edzéseit látogatja.

 

Sokféle életút sokféle műfajban rajzolódott ki előttünk, ahogyan szemelvényeket ismerhettünk meg, ahogyan díjazottjaink teljesítményeit számba vettük, ami közös bennük: elhivatott munka Óbuda-Békásmegyerért. Köszönjük! További sikereket kívánunk, és gratulálunk a megtisztelő elismerésekhez!

Share on facebook
Share on twitter
Share on facebook